Perakaunan

Tuesday, September 18, 2012

Don't Say Any Word

Siapa menonton Super Spontan mesti tahu sangat dengan ayat 'Punchline' Ropie ni. Kadang-kadang terpikir juga ayat Ropie ni memang bagus juga diamalkan. Apa pula pendapat orang ramai mengenai ayat ini? Saya ada pendapat sendiri mengenai ayat ini.

Gambar ihsan Google dan Murai

Kalau tak ada yang baik atau berfaedah, tak perlulah bercakap. Kalau boleh menyakitkan hati orang, janganlah cakap. Kalau tiada bukti, fakta, tak payah bersuara, nanti dikira fitnah pula kan.

Orang dulu-dulu kata 'diam-diam ubi, berisi', maksudnya orang yang diam tu 'mungkin' lebih banyak ilmu dari orang yang banyak cakapnya. Tapi jangan lupa pula, 'malu bertanya, sesat jalan'. Kalau dah tak tahu bertanyalah, orang tak gelak pun. Tapi kalau dah 'sesat' pun tak nak tanya lagi, 'kompom' orang gelak.

Perlu diingat juga, kalau 'masuk kandang kambing, mengembek; masuk kandang harimau, mengucap' hehe... Kalau dalam majlis keramaian, jumpa dengan ramai orang, jangan pula nak jadi 'ubi' yang kononnya 'berisi'. (Kartunis Ubi takpe...). Sampai tak nak bergaul dan berbual dengan orang. Kenalah 'mengembek' sikit.

Credit to Google


Cuba ikut rentak orang yang berbual tu, cari ruang positif mengenai topik yang dibincangkan. Jangan pula nak bergosip. Kalau tak setuju sangat-sangat dengan pendapat orang lain, dari bergaduh, baiklah senyap. Cuba tukar topik atau kalau susah sangat pergilah 'tandas'. Maksud saya, beredar je lah ke tempat lain.

p/s: Sakit hati (satu lagi punchline Ropie)

2 comments:

 1. AGREEEEEE!!!!

  lebih baik "don't say anyword" daripada bercakap yg akhirnye buat org "sakit hati"... =.="

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tu la kan...tapi kalau taip takpe kot... 'sakit jari'... ;p

   Delete