Perakaunan

Monday, May 21, 2012

Grow Up, Please!!!

Pernah kita lihat orang dewasa berkelakuan seperti kanak-kanak? Mungkin kita sendiri pernah berperangai macam tu. Kelakuan macam mana?? Agak sukar nak jelaskan. Erm...contoh apa yang sesuai yer....

Contohnya macam mengajuk percakapan, mimik muka dan perbuatan orang, berlari-lari dikhalayak ramai (ala hindustan lagi), meminta sambil merengek suami/isteri atau kekasih benda-benda pelik macam permainan atau aiskrim. Lebih kurang macam itu. Ada contoh lain tak? Mai la kongsi.

Biasanya bila orang 'dewasa' berkelakuan macam itu, ayat biasa yang kita dengar ialah "Grow Up, Please". Kadang-kadang budak-budak pun dapat ayat ni juga kan. Perlu ke seseorang tu 'Grow Up'? atau kekal kebudak-budakan? Berapa umur yang sepatutnya kita berhenti jadi budak-budak?

Bagi saya, sifat ini masih perlu dalam diri semua orang tanpa mengira pangkat dan umur. Maksud saya, Dato'-Dato', Tan Sri-Tan Sri termasuk lah Datin-Datin dan Puan Sri-Puan Sri juga perlu jadi budak-budak. Tapi kematangan masih perlu. Kematangan itulah yang akan menentukan bila masa yang sesuai dan tidak sesuai untuk kita jadi budak semula.

Antara sifat kebudak-budakan dan masa/keadaan yang sesuai dikekalkan (pada pendapat saya) adalah seperti:-

1. Bermain (Having Fun)
Setelah penat bekerja, terutama apabila kita berjaya mencapai sesuatu.

2. Merajuk
Sekali-sekala dengan orang tersayang, elok juga untuk perhubungan.

3. Cepat Memaafkan dan Melupakan
Lepas merajuk tu cepat-cepat lah berbaik. Macam budak-budak, cepat memaafkan. Paling-paling pun, esok dah baik semula dengan kita.

4. Berkawan (Making Friends)
Budak-budak kalau jumpa budak yang sebaya di taman permainan atau kenduri, sekejap sudah main bersama. Orang dewasa boleh ke macam tu?

5. Senyum
Jarang saya jumpa budak yang tak suka senyum. Biasanya lagi senang budak senyum, lagi comel dan senang orang suka dengan budak tu.


6. Bertanya
Budak-budak memang suka bertanya. Kadang-kadang sampai tak boleh nak jawab. Sampai nak marah pun ada ;p . Tapi inilah yang menunjukkan budak itu pandai. Orang dewasa susah pula nak bertanya, nampak sangat tak berapa pandai. :D

7. Marah / Menangis
Sebab ini lah budak-budak cepat memaafkan dan melupakan. Lepas marah, mengamuk, menangis guling-guling, nanti mereka tertidur. Dah bangun nanti, mereka dah lupa pun. Fikiran pun tenang. Mereka tak simpan dalam fikiran atau hati. Jadi tak lah mereka 'tension' macam orang 'dewasa', sampai ramai masuk rumah sakit jiwa.

8. Kalau nak sesuatu, mereka betul-betul nak, masa tu jugak
Mesti anda semua biasa lihat atau jadi pada anda sendiri, kalau budak-budak nak sesuatu seperti permainan, kalau tak bagi nanti mereka menangis sampai berguling-guling kat depan kedai. Cakaplah apa-apa pun, kalau tak kena paksa balik memang la tak bergerak. Punya la bersungguh. Bukanlah suruh orang dewasa meraung dan berguling bila nak sesuatu. Tapi bersungguh-sungguh untuk dapatkan sesuatu yang dihajati dan diimpikan. Bukannya cakap 'Ala, bukan rezeki aku tu..', tanpa berusaha dulu.

Ini apa yang saya rasa la. Mungkin juga banyak lagi. Jom, kita jadi kanak-kanak semula. Mesti seronok. :P


p/s: Jadi kanak-kanak sambil selongkar barang-barang lama terutama komik-komik masa budak-budak dulu.

No comments:

Post a Comment